cheap license visio professional 2016 discount standard mac where can buy office premiere pro cs6 student price how much office home business 2016 for apple mac

Bericht uit het bos 4 - Winter

Ik heb nu acht maanden buiten geleefd in de f children com bossen van Wisconsin. De winter heeft de natuur en ons dagelijks leven ingrijpend veranderd. Nadat de meeste bladeren van de bomen waren gevallen duurde het niet lang voordat de eerste sneeuw viel. Dat was twee maanden terug. In het begin van die maan namen we deel aan een zweethut ceremonie dat naar mijn ervaring de overgang van het "groene" naar het "witte" seizoen bekrachtigde. 

 

Het is indrukwekkend de krachten van de natuur zo intiem te volgen en te ondervinden. De kou uit het noorden en de warmte uit het Zuiden streden om en om voor aanwezigheid. Wij leren in overeenstemming te leven met het bestel van deze giganten. Alle basishandelingen dienden zich aan te passen. We dronken nog altijd uit het meer en de moerasplassen. Langzamerhand veranderde het oppervlakte water tot twee handlengtes diep ijs. Om water te kunnen drinken onderhouden we nu zodoende gaten in het ijs. In plaats van de was te doen met water gebruiken we nu sneeuw, veranderen dagelijks van kleding om onze kleren te luchten en uit te schudden. We wassen onszelf ook in de sneeuw wat zeer verfrissend en comfortabel is. We scrubben onze huid nauwkeurig om haar te ontdoen van dode huidcellen en viezigheid dat zich verzamelt in de groeven, omdat een geblokkeerde huid ons minder warm kan houden. Schoon blijven in de winter is dus van levensbelang!

De kou houdt ons in beweging en beweging houdt ons warm: rennen, springen, sporen volgen, hout verzamelen, vuur maken, rekken en strekken!

Gedurende de november maan (lake freezing over moon) leefden we nog in ons zomerkamp, maar reisden iedere zon (iedere dag) naar het winterkamp dat we voorbereidden op de komende koude manen. Zodra de grond permanent bevroren was en de temperaturen flink waren gekelderd, verhuisden we naar ons nieuwe thuis. De winterhut is geïsoleerd met sphagnum mos, bedekt met berkenbasten panelen en het heeft een vuurplaats in zich.

De herstelwerkzaamheden hebben ons die hele maan flink bezig gehouden. Het proces kende een aantal stappen terug wat tot enige frustratie kon leiden, maar ons zeer leerzame ervaringen opleverde. De gidsen hadden vanuit hun ervaring ons gemakkelijk houvasten kunnen bieden, maar zo hadden we niet tot dezelfde diepgang in onze ervaring en respect kunnen komen voor onze winterwoning. De gedachte aan een sneeuwstorm en -40  in hartje winter hielp ons aan motivatie en energie om het project tot een goed einde te brengen. Het vallen en do0ien van sneeuw dicteerde de mogelijkheid vooruitgang te boeken. Met name het drogen en verplaatsen van de vochtige isolatie was afhankelijk van het weer. Het Engelse gezegde "Make hay while the gasteizcup.com sun shines" verwoord de wijsheid die we hebben mogen leren kennen. In de natuur kunen we niet een agenda doordrukken, we zijn geen eigenaren van de tijd, maar bescheiden volgelingen van wat de elementen in het moment aan mogelijkheden biedt.

Andere winter voorbereidingen bestonden uit het creëren van een beschutting om hout in op te slaan en te drogen. Ook groeven we een nieuwe vuurplaats die we vulden met as waarin we ons eten (knollen, kolen en wortels) kunnen koken onder het vuur! Al het eten en koken vindt buiten plaats om knagend gedierte niet onze hut in te lokken. Ongekookt voedsel bewaren we in onze voedselputten onder de grond van onze winterlodge. We hebben hertenhuiden bewerkt tot slaapmatten die ons isoleren van de koude grond. Zij werken nog beter dan de wollen dekens die we tot voorheen gebruikten. Ook naaiden we kussens van huiden gevuld met haar om het deur- en rookgat mee te vullen.

In het begin van de december maan verhuisden we naar het winterkamp en kenden we een periode van zeer koude dagen. Het was best ruw en voelde zwaar om constant aan deze elementen in de buitenlucht onderhevig te zijn. Zelfs het schrijven van brieven in de avond was me te oncomfortabel. Met de kussens voor het rookgat en deurgat kunnen we nu een vuur maken in de winterhut. Zo hebben we kunnen ondervinden hoe aangenaam je het jezelf kan maken in de koelere nachten. Parallel hieraan worden onze vaardigheden steeds geraffineerder om een "rookvrij" vuur te onderhouden. Dat is f children van levensbelang, want rook is totaal niet gezond! De kolen houden de winterhut ‘s nachts warm, maar brandden helaas ook een gat in mijn slaapzak...

Omdat we hier zonder kalender of "tijd" leven zjn feestdagen aan ons voorbij getrokken. De zonnewende bracht voor ons echter een oplevende betekenis. De zon is herboren tot een nieuwe cyclus van groei en afname, en lengt ons daglicht met iedere nieuwe opkomst. Als uiting voor de betekenis die het voor ons heeft, onze dagen worden wat minder compact en er is weer meer mogelijk, vertellen we elkaar verhalen. We ontwikkelen zo onze verhaal vertellingvaardigheden door om de beurt een verhaal rond het avondvuur te delen.

De verhalen van de dieren zijn alom getekend in de sneeuw. We oefenen observatie vaardigheden en proberen de raadsels van sporen te ontrafelen. Ieder van ons heeft zijn of haar observatieplek waar hij of zij dagelijks heen trekt. Zodoende verdiepen we onze relatie met de cirkel van het leven om ons heen. We beoefenen "Stealthy" manieren van voortbewegen, zo wandelen we net als de wolf in onze eigen en elkaars voetstappen. We dragen kleding van natuurlijke kleuren en materialen (wol). 

Voor een maankwartier waren we echter in oranje gekleed! Niet om kleur te bekennen voor het bezoek van ons koningshuis, maar om onszelf te onderscheiden van hert en beer voor jagers gedurende jachtseizoen. (Bijgevoegd een foto van Margret, een vrouwe van 76 die met ons voor twee nachten verbleef!)

Het is ontzettend wat een volledige cyclus van de seizoenen aan de basis van het bestaan in ons teweeg brengt, leert en toont. Bezoekers vanuit de buitenwereld die voor kortere tot weeklange termijn met ons verblijven, tonen een spiegel waarin twee werkelijkheden elkaar treffen. Zo worden we bewust van wie we zijn geworden. Ik voel me een ander mens als voorheen. Stadse ruis is me ontnomen door de stem van de natuur. Ik voel me mens.

Dank je wel voor het lezen van mijn verhaal en zet alsjeblieft het schrijven van brieven aan mij voort mocht je je daartoe aangetrokken voelen. Ook ben ik geïnteresseerd in ideeën/mogelijkheden van jullie om mijn ervaringen te delen.

 

Warmende groeten uit hartje winter,

Diederik Saeijs
Teaching Drum Outdoor Schools 
7124 military road 
WI 54562 9333 Three Lakes, USA