creative suite 6 standard education version zbrush 4r7 education discount

Nieuwsbrief 23

1. Voortgang Borger-Odoorn

2. Kennismaak- en Ontmoet-dag in Maastricht

3. Kennismakingsdag Manenschijn Groep

4. BIJ-eenkomst Warnsveld

5. De Bouwworkshop van Tom Rijven

6. Open Dag Hexagon houtskelet strobalen bouw

7. Adopteer een strobaal !

8. Recente artikelen


1. Voortgang Borger-Odoorn
Er is na driekwart jaar weer beweging in de voortgang van de vestiging van een Anastasiadorp in Borger-Odoorn gekomen. Oorzaak van de vertraging was een verschil van inzicht van een Provinciale Commissie t.a.v. de beoogde locatie van de Gemeente Borger-Odoorn. Onlangs vond er bestuurlijk overleg plaats tussen wethouder Bruintjes en gedeputeerde Munniksma, waarbij de wethouder een duidelijke lans gebroken heeft voor Anastasiadorp en daarmee ons ‘schip’ weer heeft vlotgetrokken! Het Anastasiadorp is daarbij gekwalificeerd als een uniek project voor Drenthe. De provincie wil graag bij de ontwikkeling betrokken blijven.
Wij verwachten op korte termijn uitgenodigd te worden samen met gemeente en provincie voor bespreking van verdere procedures.


2. Kennismaak- en Ontmoet-dag in Maastricht
Op zondag 12 februari 2012 zal er een kennismakings- en ontmoetingsdag plaatsvinden in Het Landhuis te Maastricht. Het is voor het eerst dat we een bijeenkomst in het zuidoosten van ons land zullen hebben. Die wens bestond al langer, omdat er een kiem voor een eigen Anastasia gemeenschap in Maastricht aanwezig is, evenals in Sittard.
Het Landhuis, “een open huiskamer van Maastricht voor ontmoeting en eigen initiatief”, ligt aan de Maasmolendijk 24, postcode 6211 JW, in het centrum van Maastricht, op 15 minuten lopen van het station.

Het programma voor die dag is als volgt:

10.00 uur Ontvangst met koffie, thee en koek
10.30 uur Welkom en inleiding
10.45 uur Introductiefilm
11.30 uur ‘Over de streep’ kennismaakspel
12.30 uur Potlucklunch (zie toelichting)
13.30 uur Stand van zaken Anastasiadorpen met vraag en antwoord
14.30 uur  Waterritueel
15.00 uur thee
15.30 uur Bouwplan Theehuis van het Informatiecentrum met toelichting (zie Bouwproject)
17.00 uur Afsluiting van de kennismaakdag

Inschrijving is wenselijk voor deze dag d.m.v. dit formulier. Toegang: vrijwillige bijdrage. Indien kinderen meekomen kan er voor begeleiding gezorgd worden. Uit de bijdragen zal een gepaste gift gegeven worden aan het Landhuis en kinderbegeleiding; een eventueel batig saldo komt ten goede aan het Bouwfonds. 


3. Zaterdag 28 januari 2012 van 10.00 tot 16.00 organiseert de Manenschijn Groep een Kennismakingsdag.
De Manenschijn Groep is al sinds 2009 actief bezig plannen te maken voor een Anastasia project in de Achterhoek. Onlangs zijn we in een stroomversnelling verzeild geraakt en zijn we druk bezig om duidelijk een eigen beeld te schetsen en dit te communiceren via verschillende kanalen.
Wij nodigen ieder die geïnteresseerd is in Anastasia uit, om te komen. Hieronder vindt je het programma van de dag.
Graag hier aanmelden!

10.00 uur binnenkomst met koffie/thee
10.30 uur welkom + inleiding
10.45 uur geschiedenis en korte visie
11.00 uur wandeling door omgeving
12.30 uur lunch (potluck*)
14.00 uur begeleide visualisatie (creëer je eigen paradijs)
14.30 uur n.a.v. visualisatie, groepjes vormen om te schrijven, tekenen en schilderen enz.
15.30 uur verslag vanuit alle groepen
16.00 uur sluiten
16.30 uur einde
De dag vindt plaats in de Wijngaard 'de Reeborghesch', Sikkinkweg 4 in Winterswijk Kotten.
Meer informatie en een aanmeldformulier is te vinden op onze website:
http://www.manenschijngroep.nl/locatie-en-aanmelden
Ze zien naar je uit!4. Voor wie Warnsveld dichterbij is, is er ‘s middags op 28 januari 2012 een Bij-eenkomst!
Reddingsactie voor de Mens en de Bij.
Lezing over nieuwe, nog vrij onbekende vindingen om de bijensterfte tegen te gaan.
Een bij-zondere lezing met geheel nieuwe inzichten over de oorzaak van de bijensterfte.
Wie: Piet van Dugteren
Wat: Lezing over Oorzaken bijensterfte en oplossingen!
Waar: te Warnsveld. Je ontvangt het adres bij aanmelding.
Wanneer: 28 januari van 14.00 tot 17.00 uur. Met pauze inbegrepen.
Kosten: € 5,- p/p
Graag van te voren opgeven.
tel. 0575 431778 of stuur en mail naar slikk120 @ planet.nl5. De Bouwworkshop van Tom Rijven
Zoals eerder aangekondigd zal Tom Rijven, hexagon strobalen bouwdeskundige uit Frankrijk, van 17 t/m 25 maart a.s. in de schuur van De Groenhof, Exloërweg 55, 7872 RM in Valthe een cursus geven in de bouw van het door Lex Veelo ontworpen theehuis, dat als eerste zal verrijzen op het moment dat de locatiegrond beschikbaar komt.


Op het ogenblik hebben zich ruim 30 personen aangemeld en daarmee is de cursus 2 maanden voor aanvang al volgeboekt! Latere inschrijvers zullen op een wachtlijst worden geplaatst.

Al diegenen, die zich nog graag hadden opgegeven, kunnen we echter in de maanden volgend op deze cursus nog ruimschoots aan hun trekken laten komen. De kennis en vaardigheden die tijdens de workshop zullen worden opgedaan, zullen tijdens werkweken en -weekends voor de prefab bouw van de 15 wanden van het theehuis aan hen worden overgedragen, zodat zij hierin evenzeer ervaring kunnen opdoen. Inschrijving voor een dergelijke bouwwerkweek of -weekend zal binnenkort mogelijk zijn, nadat de data daarvoor zijn vastgesteld.

Tom Rijven wilde aanvankelijk zijn workshop in tweeën knippen voor twee aparte groepen, maar er is uiteindelijk besloten de volledige tijd met allen tegelijk te werken in twee of drie ploegen die ieder bepaalde werkzaamheden uitvoeren aan meerdere wanden tegelijk. Uiteraard zal worden gezorgd dat eenieder alle facetten van de bouw kan doorlopen.

Onderdelen van de workshop zullen zijn:

  • het werken met een strobalenpers
  • het maken van een funderingsbak
  • het opzetten van een muurskelet
  • het maken van eenvoudige deur- en raamkozijnen
  • het monteren van de strobalen in het skelet
  • het mengen van leem voor de verschillende (af)werklagen
  • het lemen van de muur
  • het takelen van de muur en naar de kapschuur verplaatsenDaarnaast zullen de deelnemers iedere dag een bepaalde taak kiezen die te maken heeft met de verzorging van de inwendige mens, want waar gewerkt wordt moet ook goed worden gegeten!

‘s Avonds is Tom Rijven beschikbaar voor gesprekken met en het geven van antwoorden op vragen van de deelnemers. Ook zal er iedere avond een film worden vertoond betreffende strobalen- of andere bouw op ecologische basis.

Maar bovenal is deze workshop een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en de vaardigheden voor strobalenbouw verder te ontwikkelen.


6. Open Dag Hexagon houtskelet strobalen bouw
Op zaterdag 24 maart 2012 zal er in de schuur van De Groenhof, Exloërweg 55, 7872 RM in Valthe een open dag gehouden worden van 10.00 tot 17.00 uur voor allen die geïnteresseerd zijn in strobouw, waarbij de resultaten getoond zullen worden van de workshop van Tom Rijven, die tijdens deze dag uitleg zal geven over het hele werkproces. Zij, die willen deelnemen aan de lunch worden verzocht zelf eten mee te brengen ruim genoeg voor zichzelf, of het eigen gezelschap, zodat wij allen gezamenlijk zullen kunnen genieten van een zeer gevarieerde potluck-lunch! (zie toelichting)7. Adopteer een strobaal voor het Drentse Theehuis van Anastasiadorp!
Om de bouw van het theehuis, dat als eerste door de pioniers van het Drentse Anastasiadorp zal worden gebouwd, mogelijk te maken is er een adoptie-actie opgezet, waarover je in dit artikel met foto’s van het ontwerp meer kan lezen. Van harte aanbevolen!


8. Recente artikelen
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er een aantal artikelen toegevoegd aan de website, waarop wij graag attenderen: