cheap license autodesk maya 2017 mac os edition click this over here now autocad architecture 2018 for sale http://www.vistaprintdeals.com/set.php

autodesk autocad lt 2011 serial number our website autocad 2015 for mac student price acrobat 11 pro education license www.colornote.com

Verslag Bouwworkshop Tom Rijven

Inleiding
Neem even de tijd, want dit verslag verhaalt van 14 dagen! Veertien intensieve, leerzame, maar ook gezellige dagen met 30 volwassenen, 5 kinderen en 12 schoolkinderen... Het is alles hout, stro en leem wat de klok slaat, maar het resultaat is From that high pressure at a young age verbluffend! Dank zij Tom Rijven, de inspirerende workshopleider, strobouwer, hexagonist!

Beleef het mee... en bekijk ook het Foto's menu...


De Voorbereidingen

Maandag 12 maart arriveren wij veel later dan we hadden gepland op de Groenhof in Valthe. Onze auto is tot de nok toe gevuld met alles wat we denken nodig te hebben aan vuurvaste Waaltjes, gereedschap, waterslangen, eten, kleren, machines, etc. De achterstoelen hebben we maar thuis gelaten om ieder gaatje in de auto te kunnen vullen.

Onderweg nog schoorsteenpijpen en ellebogen gekocht in Delft, spullen opgehaald in Soest en toen met bouwlampen, buizen, harken en scheppen bovenop het dak koers gezet naar Drenthe. We worden warm ontvangen door Karen en Maarten, die al enigszins kwartier hadden gemaakt en waren gearriveerd met een enorme aanhanger met 90 hoog opgestapelde pallets achter hun camper!

Niet veel later komt ook Johan Peter aan, eveneens met een grote aanhanger met o.a. een kub Zeeuwse schelpen, een aantal kruiwagens, gereedschap en daar bovenop de onderdelen van een Ger (yurt)! Zijn bus is eveneens volgepropt met de zeilen en vilten wanden en dak van de Ger.

Dinsdag 13 maart
We verkennen het terrein en maken plannen wat we gaan aanpakken. In de schuur wordt nog gewerkt, dus daar kunnen we nog niet zo goed aan de slag

Daarom concentreren we ons op de kapschuur, om die op te ruimen en aan de achterzijde met lange plaatijzeren wanden af te schermen tegen de westenwind. Deze klus gaat vele dagen duren!Rond 10.00 uur worden de steenschotten afgeleverd. Een grote vrachtwagen met oplegger brengt ons 110 steenschotten op pallets en plaatst ze langs de weg in vier grote stapels. 

Steenschotten zijn 5 cm dikke grenen platen, waarop in de steenfabriek stenen te drogen worden gelegd. De schuurvloer gaat hiermee worden belegd, omdat deze slechts bestaat uit zand. Aanvankelijk hadden we hiervoor ook de pallets bestemd, maar we besluiten om te proberen of het goed genoeg is om de steenschotten direct op het zand te leggen. De pallets kunnen we nog voor andere doeleinden gaan gebruiken.


Tussen de middag hebben we afgesproken de 10 grote ronde strobalen in Exloo op te halen, die we enkele maanden tevoren bij toeval tegenkwamen en reserveerden bij boer Jaap Buls in Exloo. Deze grote strobalen van 1.20 bij 1.50 m worden handig door hem twee op elkaar en twee naast elkaar met een vorkheftruck op de aanhanger van Johan Peter geschoven en zelfs een vijfde baal past in de blauwe boedelbak, die daarmee in één keer gevuld is!

De tweede lading kunnen we halverwege de middag ophalen, omdat de boer bezig is mest uit te rijden en hij ieder half uur weer thuis komt om zijn tank aan te vullen.

Aan het eind van de middag wordt de Yurt opgezet op Camping Exloo om te dienen als slaapruimte voor een aantal deelnemers, die niet meer op de Groenhof kunnen slapen, omdat alle bedden daar belegd zijn.
Woensdag 14 maart
Al om half tien ‘s ochtends arriveert Jan Kees, die vanuit de nachtdienst is doorgereden van Soest naar Valthe. De kapschuur wordt verder aangepakt, al het stookhout gesorteerd en aan de zijkant van de kapschuur opgestapeld tot een hoge berg. ‘s Middags arriveert Tom Rijven, die meteen de locatie taxeert en vervolgens met grote energie meehelpt om de kapschuur om te toveren tot bouwwerkplaats. Tussendoor vindt ook nog overleg plaats over het ontwerp van het theehuis en de dakberekening van de constructeur.


Donderdag 15 maart
De Groenhof schuur is inmiddels zover klaar dat we er terecht kunnen om de vloer te leggen. Met grote voortvarendheid gaan Jan Kees en Johan Peter aan de slag, voorwaar een zware klus! Tevoren is f-children.com het oppervlak in kaart gebracht en uitgetekend in SketchUp, waardoor we precies kunnen bepalen waar de steenschotten het voordeligst kunnen worden geplaatst, zodat ook een aardappelkelder van 2.00 bij 1.00 m daarmee kan worden afgedekt. Ook de rocket stove mass heater wordt in de tekening geplaatst, zodat daar geen steenschotten hoeven te komen.
En ze komen uit, op de cm nauwkeurig!

Tom Rijven heeft inmiddels als een wervelwind met pallets en planken een eigen gereedschapshoek gecreëerd achter de kapschuur, waar evenwel het golfplaten dak onder het gewicht van vele jaren vallend blad bijkans bezwijkt.
In de namiddag wordt, zoals tot nog toe iedere dag, zand en leem gehaald en de houtzagerij bezocht om af te spreken wanneer het gezaagde larikshout kan worden bezorgd.

Vrijdag 16 maart
In de ochtend vervangen we het dak van de gereedschaps-ruimte van Tom Rijven door sterkere golfplaten, zodat je je daar veilig kan bewegen, zonder gevaar het dak op je hoofd te krijgen.
Al spoedig komt Jacob van der Spoel met tractor en strobalenpersmachine achter zich aan het terrein op rijden en krijgen we van hem een spoedcursus tractor- en stro-persbediening.

In de loop van de middag arriveren de meeste deelnemers aan de workshop. Zij zijn getuige van het afleveren van het hout uit Valthermond. Gelukkig heeft het de afgelopen tijd niet geregend, waardoor de grond naar de kapschuur redelijk hard is en de vrachwagen tot voor de kapschuur kan oprijden. Het is spectaculair om te zien hoe handig de verrijdbare hijskraan op de vrachtwagen door Bart van der Spoel (zoon van Jacob en eigenaar van de houtzagerij Lariksbouw) wordt bediend om de 4 meter lange stapels hout zover mogelijk in de kapschuur te plaatsen.

    

                                                                                  
Zaterdag 17 maart
De geboorte van het baaltje  
De ochtend wordt begonnen (na aankomst van de laatste deelnemers) met een inleiding door Tom Rijven over de eerste stap in de bouw van het theehuis: het maken van strobalen uit het stro van de ronde balen van 150 kilo. Hiertoe worden de rollen uitgespreid en het losse stro wordt met de riek en hooivork in de strobalenpers gebracht.

De pers wordt aangedreven door de stilstaande trekker, en is zodanig ingesteld dat de gemiddelde lengte van de strobaal 70 cm wordt. Het gewicht is rond de 10 kilo. In het begin loopt de pers al gauw vast vanwege het te snel ingebrachte stro. Gelukkig is Maarten in ons midden en dankzij zijn technisch inzicht leren we de werking van de pers kennen.

Eenmaal goed op gang loopt de productie als een trein, de balen komen op maat en met twee touwtjes omwonden het geboortekanaal uit. Aan het einde van de dag kunnen ruim 80 strobalen geteld worden. De opgestapelde strobalen dekken we af tegen regen, want eenmaal nat in de kern, zal een strobaal nooit meer een ´Belle` zijn!

In de kapschuur zet Tom Rijven zijn uitleg voort voor het maken van de fundatiebak. Van drie planken wordt met behulp van lijm en spijkers een U-vormige bak getimmerd, die vervolgens met

leemverf aan de binnenkant en twee lagen lijnolie aan de buitenkant wordt bestreken. Een aantal mensen wijdden zich aan de productie van deze bakken.

Vervolgens komt het leem aan bod. We kennen de toepassing al van leemverf voor de U-bak, met drie voordelen: conservering, brandvertraging en geleidelijke droging van het hout.

De voorbereiding voor de aanmaak van de raaplaag bestaat vooral uit het klaarzetten van drie badkuipen op een zelfgemaakte vloer van steenschotten in de kapschuur. Die worden gevuld met water en daarna wordt de leem erin geschept.
En dan maar roeren en roeren met een schep. Nog niet met de mixer, omdat het leem dan minder gemakkelijk water op neemt. Dus liever een nachtje laten staan en het water in de leem laten trekken.


De emmertjes met diverse vezels, die morgen worden toegevoegd, staan ook al klaar. Gemaaid gras, gefermenteerde maïs, hooi, zaagsel, zand en gehakt stro.


's Avonds eten we met z'n allen gezellig in de kantine van Camping Exloo en kijken daarna naar een strobouwfilm, die ons al veel informatie geeft.Zondag 18 maart
Bouwkundige termen als spanning en druk worden vanmorgen na het ontbijt geserveerd door Tom. De wetten van de bouwmechanica passeren de revue. In de strobaal zit spanning, die vastgehouden wordt door de twee touwen. Een soort “energiecentrale”. Dit helpt het gebouw overeind te houden. De druk wordt uitgedrukt in KiloNewton (KN). Tijdens de bouw verplaatst deze spanning zich naar het houtskelet. Dat gaan we beleven vandaag!

Op de bouwplaats zijn verschillende werkplaatsen met roulerende werkers. De een legt het weer uit aan de ander. Heel gezellig is dat.

Op de leemwerkplaats is het leem in de badkuipen nu goed verzadigd. Het kan naar de cementkuip worden overgebracht om vermengd te worden met de vezels. Het mixen is vrij zwaar werk, maar je merkt dan ook gauw wanneer er weer wat water toegevoegd moet worden.  

Op de muurbouwwerkplaats worden 4 staanders van 4 meter verticaal in de U-bakken gezet, met tijdelijke schoorlatten aan de bovenzijde om de staanders in het lood te houden, zodat het definitieve constructiewerk zorgvuldig uitgevoerd kan worden. Dat is meten en rekenen!
Na het rekenen en tekenen worden staanders gefixeerd met dwarslatjes en wordt de bak gevuld met schelpen als isolatiemateriaal. Daarna worden de balen met 4 personen tussen de staanders geperst. Later zijn we zo ervaren dat het ook met twee personen lukt!

Na het aanbrengen van een rij strobalen worden twee panlatten van ruim 2 meter over de balen en aan beide zijden van de staanders worden gelegd en met een hefboom in het stro worden gedrukt. En dan onmiddellijk vastgeschroefd aan de zijkant van de staander.

Nu de druk van de baal is overgedragen op het houtskelet is de muur lateraal ook heel stevig geworden. Het stro is hier niet alleen isolatie, maar ook dragend en helpt als windverband voor de muur. Welk ander bouwmateriaal geeft ons deze kwaliteiten….?!

De diverse gereedschappen worden steeds op de centrale gereedschapschraag gelegd. Zo kan ieder altijd vinden wat ‘ie nodig heeft. Plus, er struikelt ook niemand over als het op de vloer ligt! Tom houdt weer even opruimronde voor de mensen die dit ‘even vergeten’ waren.

Als het leem gemengd is met alle onderdelen volgens het recept, wordt het ‘te garen’ gelegd in een van pallets gemaakte bak die met landbouwplastic is bekleed. De leemmortel wordt met plastic afgedekt om uitdrogen te voorkomen. De rapen kunnen garen!

Maandag 19 maart
In de zon buiten krijgen we de inleiding van de dag door Tom, onder het inspirerend toezicht van de eerste muur die bijna ’t hoogste punt heeft bereikt. We worden ingewijd in de geheimen van koudebruggen, afdracht van druk en vooral het leggen van windverbanden.

Ook komen we op brandblussen als onderwerp. Blus een stroleemhuis nooit met water, maar met schuim of poeder. Informeer de lokale brandweer daar ook over, zodat je achteraf verhaal kunt halen bij de verzekering.

Als de weeromstuit worden er drie poederblussers aangeschaft die ieder een prominente plek in de schuur en kapschuur krijgen.

De zon wordt steeds warmer en we zingen op de wijs van ‘Row, row, row your boat’:

Put, put up your bale

gently to the https://healthandage.com/metformin-online.html top,

Barbotine, barbotine, barbotine, barbotine,

Plaster it with cob!


We gaan aan de slag: verder met de muur en het maken van barbotine voor de raaplaag. Het broeinest (gaarbak van de rapen) wordt verder en verder gevuld.

De lunch kan buiten op het grasveld genoten worden, heerlijk in de zon vandaag! Het lied van van de zon gisteren heeft gewerkt!

Dan is het hoogte-team op de steiger bij de muur met de schuine lat bezig, die de helling van het dak volgt. Het is een leerzaam geheel daarboven en het lukt. De muur kan nu naar beneden. Met vereende krachten wordt via een touw en een hoog aangebrachte katrol de muur eerst gekeerd en daarna op de grond gelegd.

In de keuken is o.a. een heerlijke bonensoep gekookt en ‘s avonds laat Tom ons zijn variabele hexagon maquette zien 
en vertelt over de vele mogelijkheden ervan.


Dinsdag 20 maart
De lente is begonnen vannacht! De equinox: de dag en de nacht even lang!

We maken de balans op van gisteren. De raaplaag voor de muur van 2,05 x 3,50 meter bestaat uit 4,5 kuip leemstuc. Tom benadrukt dat het de bedoeling is dat iedereen deze week het gehele proces van de muurproductie doorloopt. De tweede muur heeft al mooie voetjes met schelpen en roept om body te krijgen met de gestapelde balen.

Om de leempap beter op het stro te laten hechten, maken we het stro eerst vochtig. Dat is zeker in de zomer belangrijk, omdat de gefermenteerde raaplaag dan eerder uitdroogt. Daarom mix je het altijd iets vloeibaarder dan je bij het aanbrengen nodig hebt. Goed afdekken tijdens het garen is dan ook het devies.

Na de lezing van gisteravond over de maquette maken we allemaal plannen voor ons eigen huis in hexagonvorm!

De 12 kinderen met de juf van klas 5 en 6 van de Vrijeschool uit Emmen komen van 11.00 tot 14.00 helpen. Ze werken enorm hard. De strobalen worden door hen opgestapeld in de kapschuur op pallets, zodat ze droog blijven. Nanouk (11) vindt het doorgeven van de balen in een treintje heel gezellig.

De les die ze van Karen krijgen over reciproke daken, brengen ze meteen in de praktijk met bezem­stelen. Binnen helpen enkele kinderen Paul met het schillen van appels voor het maken van de inmiddels beroemd geworden appelflappen à la Paul, en met het brood smeren voor de lunch.

Even lijkt het er op dat er niet genoeg brood is, maar de broodjes, die de dag tevoren door de kinderen onder leiding van Maarten waren gekneed en gebakken, blijken zo stevig en vullend, dat er zelfs nog van overblijft!

’s Middags wordt de eerste muur gekanteld. Dat is een nog zwaar­dere klus dan gisteren - met het neerlaten van de muur voor het opbrengen van de raaplaag. Want nu zit er een raaplaag op van zo´n 200 kg. Daar weten veel mensen wat van, want het is ineens erg druk op de werkplaats. Zo´n gevaarte met zoveel kilo´s ff als een pannenkoek omkeren zit er niet in, er is zelfs een takel voor nodig. Heel langzaam maar gestaag komt de muur goed overeind. Bij het neerlaten op de andere zijde verliest hij helaas wat plakken van de raaplaag, maar die kunnen later worden gerepareerd.


Daarna aan deze kant het overtollige hout eraf zagen en ‘t  stro met de krokodil-zaag couperen tot de juiste maat door een aantal mensen, die voor etenstijd deze zijde van de muur ook nog wist te ‘raaplagen’.


De kookploeg had weer heerlijk gekookt: Hutspot met lekkere saus, en een smakelijke penensalade. En natuurlijk de appelflappen van Paul toe!

’s Avonds trakteerde Tom ons op een diavoorstelling van projecten die hij in het verleden heeft geleid. Zo zagen we o.a. hoe de fundering door middel van autobanden wordt gemaakt, gevuld met grind en afgedekt met betonplex of osb platen, waarop de U-bak wordt bevestigd. Dit gebeurt met een grondanker, een grote tentharing met ‘vleugels’, die in de wijnbouw gebruikt worden om de gespannen metaaldraden strak te houden waaraan de wijnranken groeien.
Ook zien we foto’s van testopstellingen in de TH van Grenoble waar fundering, houtskelet en geleemstucte strobalen muren op hun sterkte worden getest.


Woensdag 21 maart

De liggende muur wordt verder ingeleemd, maar is nu veel te zwaar geworden om overeind te takelen. Bovendien is het takeljuk maar 2.30 m hoog, terwijl de muur een hoogte van 3.40 m heeft. Maarten besluit om het juk, dat hij eerder al tot een geheel samen laste, te gaan verlengen met twee meter, zodat alle muren daarmee verplaatst kunnen worden. Hij bestelt stukken ijzeren U-balk en plaatijzer.

De achter- en zijwand van de kapschuur wordt verder gesloten met de hoge metalen platen, waardoor deze steeds meer het aanzien van een productiehal verkrijgt. In de linker achterhoek wordt ruimte vrijgemaakt en de grond geëgaliseerd om ook daar steenschotten te plaatsen voor de opslag van de muren die klaar zijn.

Inmiddels gaat de productie van de U-bakken verder en worden er nieuwe muren opgezet, dit keer met twee raamopeningen. Daar moeten er drie dezelfde van worden gemaakt.


De schoolkinderen hebben een ‘boomplantdag’ voor hun nieuwe school en zijn morgen weer van de partij.

‘s Avonds is iedereen te moe om nog een lezing van Tom te krijgen - wat hij ook al had ingeschat - en gaan de meesten vroeg naar bed.

Donderdag 22 maart
Vandaag komen de school-kinderen al om 9 uur en worden zij in de schuur aan het werk gezet om hun eigen droomhuis te ontwerpen. Daarna gaan ze alle ingrediënten bij elkaar zoeken om het ontwerp in een maquette van stro en leem in elkaar te zetten. Het eindresultaat is verbluffend mooi.

We boffen nog steeds met het zonnige voorjaarsweer! Lex, Charel en Johan Peter houden zich al enkele dagen buiten bezig met de proefopstelling van de rocket stove mass heater, waarbij de ideale opstelling nog niet is gevonden.

Maarten is de hele dag bezig met slijpen en lassen, een waarlijk meesterwerk!
Na berekening van het totaal aantal benodigde balen voor de 24 halve wanden van het theehuis, blijkt dat we nog 12 ronde balen nodig hebben. Boer Buls is inmiddels graan aan het zaaien op zijn land, maar helpt ons tussen de middag de balen op te laden.

Vrijdag 23 maart
Morgen is het Open Dag! De buurt wordt uitgenodigd via een in de brievenbus gestopte of aangereikte brief, op de website staat het al enige tijd aangekondigd en dus zijn we benieuwd hoeveel mensen er op af komen. Naast de voortgang van het produceren van de muren, wordt er kritisch rondgekeken en ruimen we het terrein zoveel mogelijk op. Ook worden er een aantal hoekstaanders samengevoegd tot driehoekige pilaren om op de open dag als demonstratiemodel te dienen.

De school-kinderen zijn er vandaag voor het laatst en helpen geweldig om een groot deel van de nieuw aangevoerde ronde strobalen om te toveren tot mooie rechthoekige pakjes! En natuurlijk worden deze ook weer hoog opgestapeld tot onder het dak van de kapschuur.Aan het eind van de dag is Maarten klaar met het lassen aan een kant en wordt het gevaarte met behulp van twee aan elkaar gekoppelde takels opgericht. Geweldig zoals het juk nu boven alles uittorent! Nu nog de vrijgekomen kant lassen en de kettingen van de takel verlengen, want die hangt ineens twee meter hoger!

De tweede muur met de raamopeningen is staande behandeld met leempap en barbotine en is inmiddels klaar. Die moet nu ruimte maken voor nieuwe wanden.

Daar verzint Tom een oude verplaatstruc voor, die ook al bij de oude Egyptenaren in gebruik was: rollen op boomstammen, in dit geval bezemstelen! Gelukkig waren er heel wat bezemstelen aangeschaft als (reciproke) bouwmateriaal voor de schoolkinderen en het lukt dan ook met vereende krachten goed de muur in de hoek van de kapschuur te manouvreren - op het sneuvelen van enkele bezemstelen na!
Zaterdag 24 maart
De Open Dag!
Al vroeg arriveren de eerste gasten die door ons worden rondgeleid. Er is belangstelling van zowel de buurtbewoners als geïnteresseerden uit het land, die al gauw een uitgebreide inleiding van Tom Rijven krijgen op het grasveld achter de Groenhof over fundering met autobanden en het uitzetten van een hexagon door middel van gelijkzijdige driehoeken.

Tom verrast ons met cadeau’s: een ophangwaterpas en een prachtig fotoboek over een boer die zelfvoorzienend leeft met eenvoudige middelen: Het leven van Evert, in de luwte van de snelweg. Maar wij hebben ook een cadeau voor Tom: een externe harddisk van 500 Gb voor zijn computer met alle foto’s die er zijn gemaakt tijdens de bouwweek, naast zijn eigen collectie foto’s.

In de middag wordt er weer druk gestrobaald met enthousiaste bezoekers, die van geen ophouden weten. De laatste ronde strobalen worden omgevormd tot keurige rechte baaltjes en opgeborgen onder het dak van de kapschuur.

Maarten is inmiddels klaar met het lassen van het juk, heeft de kettingen uit Groningen gehaald en verlengt daarmee de takelketting en de trekketting. Dan komt het grote moment en test van het Juk van Langejan: het juk wordt aan weerszijden van de liggende wand gereden en de haak van de takel vastgekoppeld aan het midden van de stang die door gaten in de staanders is gestoken. Met het schijnbaar eindeloos imhalen van de trekketting richt de muur zich eindelijk op, na bijna een week op de grond te hebben gelegen.

Aanvankelijk buigen de staanders flink door, maar ze houden het en na gestaag verder trekken aan de ketting staat de wand uiteindelijk overeind en kunnen we hem zelfs makkelijk een paar centimeter van de grond tillen: 800 kilo! Opvallend is dat de fundatie U-bak niet doorzakt. De afgevallen plakken leem worden weggeschept en de leemwand gerepareerd.

Het juk heeft de proef glansrijk doorstaan. Alle hulde aan Maarten! Maar de muur heeft zijn stevigheid ook bewezen! Alle hulde aan maestro Tom!

Na afloop van de open dag gaan een aantal mensen naar de camping om de Yurt weer af te breken; inmiddels zijn al enkele deelnemers naar huis. Hij heeft goed dienst gedaan! De anderen ruimen het buitenterrein op dat bezaaid ligt met stro!

Zondag 25 maart
Vandaag is het een dag van opruimen en evalueren. Uit Emmen wordt een grote stalen kast uit de berging van Chris gehaald om spullen in te kunnen opbergen. Tijdens de evaluatie wordt besloten eerst met dezelfde mensen een volgende bouwsessie te houden om het geleerde te consolideren, alvorens de kennis te gaan overdragen aan nieuwe geïnteresseerde strobouwers.
Iedereen is het er over eens dat Tom een geweldige bouwworkshop heeft gegeven!
De meeste mensen vertrekken vandaag. Lex en Ingemarie besluiten nog een nachtje te blijven om op maandagochtend te vertrekken en houden daarmee Johan Peter, Paul, Karen en Maarten en ook Tom gezelschap.

Maandag 26 maart
Het einde van twee fantastische weken met prachtige mensen! Maarten en Karen blijven achter om alles af te sluiten.

Op naar de volgende bouwdagen!