autocad 2012 education edition photoshop lightroom 6 oem license autodesk for sale online windows 10 for sale

windows xp professional purchase click this site visit creative suite 6 master collection light price 3ds max 2017 product key microsoft project professional student license

Verslag voorjaarssnoeiweekend te Veere

Het snoeiweekend is naast een inspirerend en ontspannen samenzijn erg leerzaam. Ben Baak geeft eerst een duidelijke vakkundige theoretische uitleg over manieren van snoeien: “Je hebt troep, rommel en zooi”. “Afhankelijk van wat je wilt van een plant ga je die bende wegsnoeien.”

 

Deze voor ons leken nog vreemde vakterminologie vraagt wel even de tijd om te kunnen doorzien, maar dat inzicht ontstaat bij ons als we met Ben door de tuin wandelen en wij de snoei van de verschillende struiken door nemen. 

En zo ontstaat ook meteen een werkverdeling. De één ziet de druif wel zitten als klus, de volgende de Wisteria of de Leilinde die met grote waterloten omhoog groeit, en weer een ander besluit zich uit te leven op de 2m hoge kalende Ligusterhaag, waarvan we wikkend en wegend uiteindelijk besluiten dat ie tot 30 cm boven de grond gedecimeerd zal gaan worden. 

Al snel wordt duidelijk dat er niet één snoei-wet van Meden en Perzen bestaat, maar zoveel als dat er hoveniers zijn. Ben legt uit dat snoei vaak ook een kwestie is van smaak en van wat je wilt. Wil je strak en netjes dan snoei je kort en precies, wil je meer de natuur z’n gang laten gaan maar wel bijv. een doorgang behouden dan snoei je alleen plaatselijk bij. 


En wil je eigenlijk wel snoeien? Want begin je eenmaal een plant te snoeien dan ontneem je die plant het vermogen zichzelf te harmoniseren, en moet je voortaan wel blijven snoeien….

Wel zijn er soms snoei regels die je echt moet weten. Een druif kun je bijv. niet te laat in het voorjaar snoeien want dan blijft hij heel lang ‘bloeden’ omdat de sapstroom dan al op gang is gekomen. Een berk eveneens. En een Prunus mag je juist nooit in het voorjaar snoeien, eigenlijk nooit, maar als het dan toch gebeuren moet dan direct na de volle zomergroei.

Om stuiken en bomen tot hun recht te laten komen dien je eigenlijk bij het aanplanten al rekening te houden met de groeihoogte en groeibreedte van die plant, zo vertelt Ben ons. Ook als het minstens tien jaar duurt voor die plant een volwassen grootte inneemt. 

Het blijkt bij nadere inspectie dat onze mooie Zeeuwse Haag toch wel heel vol geplant is en dat maakt dat bomen en struiken op den duur met elkaar gaan concurreren voor een plekje. Hierdoor zit er nu ook veel dood hout in onze haag, wat we voor een groot deel hebben verwijderd om weer meer licht in de haag te brengen. Het is even wennen na het snoeiweekend, ineens die doorkijkjes naar buiten het domein, maar het is goed; ik heb het gevoel dat de haag weer leeft en kan ademen. 

De dozijn deelnemers aan het snoeiweekend hebben veel opgestoken over snoeien. Bij heerlijk voorjaarsweer is er in een fijne sfeer hard gewerkt.  Onze toch al mooie kwekerij is zienderogen opgeknapt en nu nog mooier geworden. Dank aan allen die hebben geparticipeerd en meegeholpen aan deze mooie make-over. Kom graag langs om te genieten en leren van het resultaat wanneer alles weer mooi in blad en bloei staat!

Annette en Johan Peter

 

PS: Hier staan nog meer foto's!