3ds max education edition 3ds max 2017 education edition of cs6 for mac autodesk 2017 purchase of photoshop cs6 extended student os how to buy autocad lt 2014

oem suite 6 design price of maya 2017 www.colornote.com photoshop lightroom 6 for mac os x for sale oem

Verslag 2e werkweek in Valthe met Ontmoetingsdag

Aankomst

Lex en Ingemarie arriveren aan het eind van de middag van vrijdag 18 mei in Valthe en installeren zich in de Groenhof, die tot donderdag ter beschikking van onze bouwgroep is. Ryon blijkt al gisteren met haar hondje te zijn aangekomen, met openbaar vervoer en ligfiets!

Zij zullen gedurende de werkweek de vaste kern zijn, gesecundeerd door Geertjan en Marij, die bijna de gehele periode hebben geholpen met bouwen, en koffie en thee zetten!

Al spoedig arriveren Petra, Rick en Yvonne, en Daniël, en Tom met zijn zoon Ishi en dochter Inoah, en Soefi. 

Rocket stove mass heater

De volgende dag beginnen de bouwwerkzaamheden. De liggende, aan één kant geleemde wand wordt met de ‘giraffe’ gekeerd, zodat de andere kant kan worden ingeleemd. Maar door de aanwezigheid van Tom ligt de focus vooral op het afbouwen van de rocket stove in het Trefhuus.

Rick, Yvonne en Daniël hebben zich daarop gestort en maken een mooie basis voor de kachel. Zeer precies werk is dat! Ingemarie gaat uit op nog meer tonnen en Tom en Daniël zagen cirkels uit de aanwezige tonnen zodat de vuurbuis er in gaat passen. Ze worden met behangersplaksel bestreken en met kranten beplakt en vervolgens wordt er op de zandplek vuur in gestookt om de verf van ton los te branden. Het experiment met de kranten lukt niet echt omdat deze vlamvatten, zodat we dat bij de volgende tonnen maar achterwege laten.

‘s Avonds bergen we zoveel mogelijk alles op waarmee we bezig waren, om het Trefhuus klaar te maken voor de Kennismakings- en Ontmoetingsdag op zondag. Houthok en stelling worden afgebroken, de laatste wordt in de kapschuur weer opgebouwd. De bomen aan de weg krijgen weer de vlaggenslingers om het terrein te markeren.

Ontmoetingsdag

De volgende ochtend zetten we het veld vóór de Groenhof af met strobalen en plaatsen wegbewijzeringsbordjes om de arriverende bezoekers naar het parkeerveld te leiden. 

We beginnen we om 10.30 uur met de informatieronde, waar al meteen veel vragen op volgen. Het is al 11.45 uur als het informatieve gedeelte wordt afgesloten en we in verband met voorspelde regen in de middag nu meteen met z’n allen gaan wandelen naar het hunebed van Valthe. Het is de bedoeling dat deze wandeling tevens een speurtocht met opdrachten gaat zijn, maar de sliert van wandelaars is zo lang, en de onderlinge gesprekken zijn zo boeiend, dat er maar één opdracht aan bod komt: het achteruit lopen!

IJzertijd

Tijdens de wandeling worden we steeds door tegemoetkomende wandelaars enthousiast begroet bij onze voornaam. Dat komt omdat we allemaal een naamsticker dragen! Bij het hunebed gekomen verbazen we ons over een enorm groot afgegraven stuk land erachter. Later horen we dat door een fout dit land te diep is afgegraven en er vervolgens door archeologiestudenten uit Groningen 5000 jaar oude scherven en voorwerpen uit de ijzertijd zijn gevonden! Het blijft de hele wandeling mooi weer en als we terugkomen staat de potlucklunch al klaar in het trefhuus met de geweldige pan soep, die gisteren is klaargemaakt, en allerlei ingebrachte heerlijkheden, van salades tot guiche en worteltaart! 

Gelukkig is er dank zij de stevige soep genoeg te eten voor iedereen en wordt er daarna een rondleiding gegeven over het terrein, waar in de kapschuur o.a. uitleg wordt gegeven door Lex en Ryon over het bouwproces en de leemsamenstelling voor de diverse fasen van de bouw van de pre-fab muren van het Theehuis. Al gauw hebben een aantal omstanders leem in hun hand en raken zij betrokken bij het inlemen van de vorige dag gekeerde wand die op de grond ligt. De dunne leempap wordt gemengd en over deze wand met emmertjes uitgegoten, waarna vele handen de leempap gaan inmasseren in het stro. Sommige mensen raken zo enthousiast over deze manier van bouwen, dat zij in de komende week graag een dag willen komen helpen!

Hoewel er onweer in de lucht zit met dreigende wolken, blijft het mooi weer en gaan we na het lemen theedrinken. Inmiddels is Johan Peter gearriveerd met Saivia en Paul in de Magirus, die meteen beginnen met het maken van appelflappen voor de hele groep, een specialiteit van Paul! We besluiten de dag met het waterritueel op het grasveld achter de Groenhof, wat door de aanwezigen in volle aandacht wordt uitgevoerd. Daarna worden we getrakteerd op de warme appelflappen! Velen blijven nog napraten, en zo eindigt een bijzonder fijne, harmonische Ontmoetingsdag met weer nieuwe vrienden!

Diehards

‘s Avonds en de volgende ochtend vertrekken weer een groot aantal mensen, die voor dit weekend gekomen waren om te helpen, en blijft er een klein select gezelschap over van diehards, zoals Petra, Ryon, Lex en Ingemarie, Geertjan en Marij, en niet te vergeten Mitzy en Tissa!, die zich verder met de bouw gaan bezighouden. Iedere dag komt er wel iemand bij om de groep te versterken, zoals Daniël bijna dagelijks en Eelco op dinsdag. Maar natuurlijk ook Johan Peter en Maarten en Karen. En Jan Kees, die zich overal inzet waar hulp nodig is en de kneepjes van het raapmaken leert van Ryon, waarna hij nu voldoende raapmortel heeft aangemaakt om te kunnen garen en te gaan gebruiken in de volgende werkweek.

Zonder iedere dag in detail te beschrijven kunnen we vaststellen, dat we weer een stuk verder zijn gekomen (er zijn nu 6 wanden klaar, dat is ¼ van het totaal!), 1 muur op de grond, die klaar is om te worden gekeerd, en 1 wand opgezet met twee rijen balen, dus ongeveer evenveel als tijdens de vorige werkweek werd gebouwd. Het gereedschap is verder aangevuld, zodat we nu over alle ‘tools’ beschikken welke Tom Rijven had ingebracht tijdens de workshop. En, niet minder belangrijk: we hebben dankzij Tom, Daniël en Maarten een werkende rocket stove, die alleen nog maar behoeft te worden ingeleemd!

Huur

Het is fijn dat zich weer enkele deelnemers aan de huur hebben gemeld! We zijn er weliswaar nog niet, maar komen in de richting van ‘crowd funding’! Wil je meedoen met het maandelijks bijdragen aan de huur van het Trefhuus en de kapschuur met een zelf vast te stellen bedrag, stuur dan even een mailtje naar lexveelo @ gmail . com, dan krijg je de gegevens voor het overmaken toegestuurd.

De volgende werkweek is gepland van zaterdag 23 juni (gewijzigd!) tot zondagavond 1 juli en staat open voor de deelnemers tot nu toe plus enkele nieuwe geïnteresseerden, die zich voor de gehele periode of een gedeelte daarvan via het inschrijfformulier op de website kunnen aanmelden. De kosten voor overnachting en maaltijden bedragen samen € 15,- per persoon per dag. In beginsel wordt er overnacht op Camping Exloo in eigen meegebrachte tent, caravan of camper. Indien de groepsaccommodatie van de Groenhof niet verhuurd is, kunnen we daar gebruik van maken.